keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Lisää tölkkejä

Uusimpia tölkkejä edustaa kukkiva kahvitölkki sokeripurkin  vieressä. Sokeripurkki on Rörstrandin ja kahvipurkki ihan Pauligin. Hengenheimolaisia kuitenkin. Primaverakupit tulivat joulupukilta. Ne vievät ajatukset kahvitteluun omenapuiden alle. Nytkin sitä toki voisi kahlata puiden luo mukin kanssa,mutta pylly paleltuisi,tai näpit. Vihreä lakritsatölkki löytyi Somerniemen markkinoilta viime kesänä. Sen hinta oli 26e samoin kuin oranssin,kymmenen vuotta sitten Fiskarsin markkinoilta ostetun Hangon lakritsapurkin . Vuonna 2002 hinta tuntui tosi suolaiselta.  Nyt samaista purkkia näkyy antiikkiliikkeissä myynnissä noin 100e hintaan. Samaa arvelee "Retroaarteet"-kirja. Hmmm...siitä se tölkkien keräily kuitenkin alkoi 10 vuotta sitten.
Arabian mausteikkoon olen saanut hallintaoikeuden. Mitähän se sitten tarkoittaa?  Saankohan 50-vuotislahjaksi siihen myös omistusoikeuden? Samanlaisen hinnaksi oli eräässä antiikkiliikkeessä laitettu 500e. Hurja summa.  

Hurja hinta ei taas ollut lampun vieressä olevalla teepurkilla, siis tuo valkoinen,kuviollinen,jossa on vaaleansininen kansi. Se maksoi kesällä 2005 Tammisaaren Emmauksessa 20 senttiä. Ehjä,mutta rasvatahroilla kuorrutettu. Ruokasoodaa ja rätti heilumaan,niin sekin kirkastui.
Veljeni oli jo syyskuussa auttanut joulupukkia paketoimalla siivilän,joka kuuluu Hackmannin "kesäkattila"-sarjaan. Vihreää!
Tölkkejä olen siis saanut,kuten nuo Pauligin tölkit, ja ostanut sieltä täältä. Tukholmasta mm. sinisen cacao-purkin,jossa yllättäen säilytetään kaakaota. Pilkullisen Tildapurkin vieressä on vanha Pauligin kahvitölkki, jonka kyljessä luki hämmentävästi "riisiä".  Jostain opuksesta opin sittemmin,että ne  jo tehtaalla valmiiksi suunniteltiinkin jatkokäyttöön.                                                                                                           Yhteenvetona tölkeistä voi todeta,että hinnat nousevat kotimaisten tehtaiden tölkeissä kiihkeää vauhtia. Niihin liittyy ilmeisesti niin paljon nostalgiaa ja tunnetta.  Ulkomaista alkuperää oleviin tölkkeihin,purkkeihin ei sitä tunnetta liity ja se näkyy hinnoissa. Huippuna tuo englantilainen teetölkki. 
4 kommenttia:

  1. Kiiots kommentesitasi! Teillä on ihana talo ja ihanat tölkit! :-)

    VastaaPoista
  2. Loviisan antiikkimessuilla kesällä 2014 pyydettiin Hangon lakritsatölkistä, ruosteinen ja ilman kantta, 40€. Hyväkuntoinen noin satasen verran. Nämä tölkit ovat tänä päivänä kiven takana.

    VastaaPoista
  3. Niin, Fred, moni keräilee tölkkejä. Tuosta postauksesta on sen verran aikaa,että olen joistakin luopunut ja hyvin tarkkaan harkitsen ostamista.

    VastaaPoista